DIGITALNA TEHNOLOGIJA IN OTROCI

Ne pravim, da je tehnologija sovražnik današnjega časa, vendar je bistvenega pomena, kako, kdaj in koliko se uporablja. Še vedno sem in bom ostala pri svojih prepričanjih, da ni prostora za digitalno tehnologijo v ČASU OBROKOV (otroci pojedo večje količine hrane zaradi zmanjšanega zaznavanja signalov sitosti občutek sitosti), in PRED SPANJEM (Bela svetloba z zaslonov pretirano stimulira mrežico in upočasnjuje sproščanje melatonina. Dve uri zatem, ko telefon damo iz rok, epifiza ne dela. To je žleza, ki leži v zadnjem delu velikih možganov in med drugim izloča melatonin, ki je pomemben za dober spanec.).Skupni obroki za mizo naj služijo kot čas, ki povezuje družino. Povejmo si pravljico pred spanjem. Prepustite se tkanju lastne zgodbice, te se najbolj vtisnejo v spomin. Glej ga zlomka da ne uspe…ne prosim za scenarij filmske režije le za zgodbico, ki je zrastla na vašem zelniku.

Pomembno je podpreti in podrediti tehnologijo, da nam služi kot orodje in to bi morali naučiti naše otroke. Pogovarjajte se z otroki o moči in nevarnosti tehnologije ter jih vodite k ustrezni in učinkoviti rabi. Spodbujam kompenzacijsko uporabo tehnologije (npr. pol ure igranja primernih igric, 2 uri telesne aktivnosti), sem pa proti nespametni , neodgovorni in neuravnoteženi uporabi tehnologije. Spodbujamo zdrav odnos do tehnologije tako, da kot starš, teta, stric, babica, dedek, moramo s svojim življenjski stilom in vzgojo biti vzgled otroku, ki odrašča. 

Nekaj koristnih napotkov glede na omenjene teme: 

  • Bodite otroku zgled – otroci se največ naučijo z opazovanjem in glede na raziskave 70% otrok meni, da njihovi starši preveč časa preživijo za najrazličnejšimi zasloni. 
  • Postavite pravila in časovne omejitve glede uporabe digitalne tehnologije. Pravila veljajo tako za starše kot za otroke.
  • Otroška igra ima največji vpliv na zgodnji razvoj otroških možganov!
  • Določite jasna pravila glede uporabe digitalne tehnologije – računalnike in druge naprave umaknite iz otroških sob in jih raje postavite v skupne prostore.
  • Novejše smernice podajajo napotke glede večjega poudarka na vsebini digitalne tehnologije kot pa sami časovni uporabi le te.
  • Gradite odnos zaupanja z otrokom. Ob neprimerni vsebini ali vsebini, ki mu povzroča strah naj se obrne na vas.
  • Otroški možgani od 5. do 10. leta starosti absorbirajo mnogo več sevanja (lobanja otrok tanjša kot pri odraslem človeku).
maja@braintrain.si
pogoji poslovanja
chevron-downcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram